fredag 20 juli 2007

Religionsdiskussion - suparspelet!

Eftersom mina föräldrar har svt.se som startsida, råkade jag på denna diskussionstråd med anledning av denna krönika om religion, och specifikt förhållandet mellan kristendom, "humanism" och ateism. Debatten gjorde mig beklämd i all sin torftighet, men snillrika och hjälpsamma Tanja Suhinina gav mig en idé om hur vanmakten kunde förbytas i en känsla av dryg överlägsenhet och en sprittande von oben-attityd. (OBS! Icke att förväxla med s.k. mañana mañana-attityd.)

Jag snackar förstås om ett hederligt gammaldags drinkin' game! Reglerna är busenkla - så fort du stöter på en debatt om typ "religionens plats i samhället" är det bara att kalla samman några goda vänner, hämta valfri rusdryck ur barskåpet och följa nedanstående instruktioner:

Ta en klunk varje gång någon nämneratt religioner är grunden till alla krig och konflikter i världen.

Ta en klunk varje gång någon kontrar med att konflikterna inte beror på religioner, utan på "människor som misstolkar religionen".

Ta en klunk varje gång det sägs att religion bara är vidskepelse, och att religiösa personer är naiva stackare som borde förpassas till något undanskymt dagcenter.

Ta en klunk när de troende i debatten inte har annat att komma med än bibelverser och tårögda vittnesbörd om sin egen omvändelse.

Ta en klunk när det påpekas att världshistoriens enda officiellt ateistiska stat var Enver Hioxhas Albanien.

Ta en klunk när det visar sig att den religionskritik som framförs blott och bart är illa förtäckt islam-kritik.

Ta en klunk när debatten kapsejsar i ett praktgräl mellan debattforumets muslimer och kristna syrianer.

Töm glaset första gången någon inser att det finns andra religioner än de abrahamitiska.

Ta en klunk för varje gång det påstås att Adolf Hitler var något av nedanstående:
*ateist
*kristen
*asatroende
*vegetarian
*bög
*kvartsjude
*en hjälte och 1900-talets störste statsman

Ta små, små klunkar varje debattens ateister framstår som dumdryga, arroganta rövhål.

Ta en klunk varje gång någon säger sig "tro på något, men inte på en skäggig gubbe på ett moln".

Töm glaset när någon verkligen säger sig tro på en skäggig gubbe på ett moln.

Ta en klunk vid varje okynnesframdragande av teodicéproblemet eller sätta-på-pottan-frågor av typen "Men om Gud är allsmäktig kan han då skapa en sten som är för tung för honom att lyfta?"

Ta en klunk varje gång någon hävdar att religioner inte behövsm, eftersom vetenskapen i framtiden konmmer att förklara alla människans och världsalltets mysterier.

Töm glaset och ropa "halleluja" om samme person inser att han/hon just gav uttryck för sin egen djupt kända religiositet.

Japp, det ser ut att bli en helkväll det här! Om ni kommer på fler adekvata ta-en-klunk-parametrar så är det bara att nämna dem i era kommentarer.
Hörde jag skål?!

1 kommentar:

Anonym sa...

HAHAHAHAHAHAHAHA! Vi skrattar högt framför skärmen.