fredag 5 december 2008

Dokument






Jag läser kanske en handfull bloggar regelbundet. Documents är en av dem. Den sysselsätter sig främst med analyser av black metal och annan mörk och farlig kultur ur något slags antropologiskt eller idéhistoriskt perspektiv. Georges Bataille och Clifford Geertz är två återkommande referenspunkter när bloggaren Valter intellektualiserar (i ordets mest positiva bemärkelse) över företeelser som betydelsen av ett fantasyinspirerat bildspråk på ett skivsläpp i skärningspunkten black/new age-musik, corpsepaintens queera och postkoloniala rötter eller det kosmiska motsatspar som Mayhem-medlemmarna Euronymous och Varg "Greven" Vikernes kan tänkas representera.

Allt det här kan ju låta som påfrestande "postmodernt" poserande eller rent trams, men på Documents tar man sig an sitt ämne med ett djupt allvar och ryggsäcken full av tung akribi och gamla etnografiska luntor. För oss som reflexmässigt satt likhetstecken mellan metal och arbetarklassgrabbar med långt hår, jeanskjacka och rinnande snus under läppen blir Documents en välbehövlig ögonöppnare, och en vägvisare in i en svart tankevärld.

1 kommentar:

Magnus sa...

Fy på dig Stefan att ha sådana fördomar om vilka som lyssnar på metal! Själv har jag aldrig haft vare sig långt hår eller jeansjacka, och min tid som snusare varade bara någon vecka.